Den Haag
 

Donateurs - Atelier 1312


“Deze is van mijn opa, die krijgen jullie niet”

Vrijdag 18 januari 2013 – Als ik om 10 voor 12 bij Atelier 1312 binnenkom, is Jessica Melis net terug van haar werk in het Huygensmuseum Hofwijck. Daar maakt zij 6 uur per week de huishoudelijke dienst uit. De overige tijd restaureert zij antieke en oude meubelen in haar werkplaats aan Junostraat 6A maar ook op locatie.

Eind augustus nodigden we Jessica uit voor de bedrijvenborrel van Gered Gereedschap Den Haag op 26 oktober 2012. Ze was meteen enthousiast. Ze noemt zichzelf gereedschapverslaafd. Toch doneerde ze gereedschap aan haar buren aan Junostraat 12A, waar de werkplaats van Gered Gereedschap Den Haag is gesitueerd.

Niet zomaar
Jessica is onder de indruk van de werkwijze van Gered Gereedschap. Het gedoneerde gereedschap wordt niet zomaar naar een ontwikkelingsland gestuurd. Een organisatie kan bij het landelijk bureau van Gered Gereedschap in Amsterdam een aanvraag indienen en moet hierbij veel vragen beantwoorden. Scoren de organisatie en de aanvraag hoog op alle criteria, dan gaat Gered Gereedschap aan de slag. Ook bij de revisie van het gereedschap hanteert Gered Gereedschap bepaalde kwaliteitstandaarden.

Opa
Jessica is al verschillende malen bij de werkplaats van Gered Gereedschap langs geweest om gereedschap te doneren. Ze bracht onder meer steeksleutels, een lijmtang, schroeven, boortjes en gereedschap voor leerbewerking. Ze pakt een grote handboor op en zegt: “Deze is van mijn opa, die krijgen jullie niet!” Jessica’s opa heeft misschien één gat met de boor maakt want hij had twee linkerhanden.

‘Deze is van mijn opa, die krijgen jullie niet’

Oud en antiek
De boor komt bij Jessica tot zijn recht. Ze houdt van oud en dus ook van oud gereedschap. In haar Atelier 1312 restaureert ze oud en antiek meubilair. Meubilair heet antiek als het ouder is dan 100 jaar. Art deco, dat van 1920 tot 1940 een populaire stijl was, is nu dus oud en wordt binnen afzienbare tijd antiek.

Antiekwaarde
Op dit moment restaureert Jessica een oud theemeubel van notenhout met verschillende lades. De lak was helemaal craquelé geworden. Deze verwijdert ze. Daarna wordt het meubel opnieuw gebeitst en gelakt. Je moet altijd goed bepalen hoever je gaat met restauratie. Restaureer je tot 33 procent, dan behoudt een meubel zijn antiekwaarde, anders niet.

Op dit moment restaureert Jessica een oud theemeubel van notenhout met verschillende lades.

Engelse kwaliteit
Bij de restauratie doet Jessica het houtwerk. Stofferen en matten besteedt ze uit bij relaties. Ze heeft een voorkeur voor Engelse meubelen. Engelsen hebben een goed gevoel voor kwaliteit. Zij gebruiken hoogwaardige materialen en goede houtsoorten. Engelse meubelen hebben ook een mooie kleur, die Jessica probeert te benaderen. Ze werkt ook graag met oud hout. Dit geeft een mooie kleur.

Houtworm
Niet voor alle onderdelen van een oude of antieke kast zijn hoogwaardige houtsoorten gebruikt. Voor de voorkant wel, maar de achterkant is vaak van zacht hout gemaakt. Komt er houtworm in de kast, dan komt dit namelijk aan de achterkant. Deze is gemakkelijk en zonder veel kosten te vervangen.

Lastige tijd
Jessica werkt niet alleen in haar atelier. Ze werkt ook op locatie. Later in de middag gaat ze naar een klant om een offerte te maken voor een wortelnoten klepsecretaire. Het is een lastige tijd. Klanten wachten de laatste tijd wat langer om een meubel te laten restaureren.

Selma Polter

> Bekijk het werk van Jessica Melis in Atelier 1312